14 Kasım Dünya Diyabet Günü
14 Kasım 2024

14 KASIM DÜNYA DİYABET GÜNÜ

‘Diyabet ve Esenlik’

Diyabetli Herkes İyi Yaşama Şansına Sahiptir

 

        Diyabet (Şeker Hastalığı), pankreasın yeterli insülin üretememesi veya vücudun ürettiği insülini etkili bir şekilde kullanamaması sonucu oluşan ömür boyu devam eden kronik ve insülin üreten hücrelerin azalması ile devam eden bir hastalıktır.

Diyabet küresel bir halk sağlığı sorunudur. Dünya Sağlık Örgütünün tahminlerine göre dünyada 537 milyonyetişkin (20-79 yaş) diyabet hastası bulunmaktadır. Sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam tarzı çocuk ve gençlerde de diyabet görülme sıklığını arttırmaktadır.

Diyabetin Hangi Tipleri Vardır?

  • Tip 1 Diyabet (İnsüline bağımlı diyabet)
  • Tip 2 Diyabet (insüline bağımlı olmayan diyabet)
  • Spesifik nedenlere bağlı diyabet
  • Gebelik diyabeti

Diyabetli hastaların çoğunluğunu tip 1 ve tip 2 diyabetli hastalar oluşturmaktadır.

Tip 2 diyabet için önleyici tedbirler alarak ve tüm diyabet tipleri için erken teşhis ve uygun bakım sağlayarak diyabetin etkisini azaltmak mümkündür .

Diyabetin Belirtileri Nelerdir? 

·         Çok su içme,

·         Sık sık idrara çıkma,

·         Çok yeme,

·         Kilo kaybı,

·         Görme bulanıklığı,

·         Aşırı kaşıntı,

·         Mantar enfeksiyonu

Diyabet Hastalığının Tedavisi Nasıldır?

Tedavide tıbbi beslenme tedavisi ile birlikte ağızdan alınan haplar ve/veya insülin kullanılmaktadır. Tip 1 Diyabette beslenme, insülin tedavisi ile beraber uzmanlar tarafından planlanmalı ve kişiye özel olmalıdır.         

Tip 2 Diyabette sağlıklı ve doğru beslenmek için 3 ana öğün, 2-3 ara öğün tüketmek gerekir. Her öğünde mümkünse sebze ve/veya salata yer almalıdır. Aşırı yağlı ve hazır besinlerden uzak durulmalı, haşlama ve ızgara gibi sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.

                Kan şekerinin düzenlenmesinde beslenme kadar egzersiz de önemlidir. Düzenli yapılan egzersiz; kan şekerini düzenler, insülin direncini azaltır, şişmanlığı önler, iyi kolesterolü artırır, kötü kolesterolü düşürür, kalp hastalığı riskini azaltır, strese karşı dayanıklılığı artırır.

Dünya çapında milyonlarca diyabetli birey diyabet bakımına erişememektedir. Diyabetli bireyler, durumlarını yönetmek ve komplikasyonlardan kaçınmak için sürekli bakım ve desteğe ihtiyaç duyarlar. Bu sebeple Uluslararası Diyabet Federasyonu tarafından 14 Kasım Dünya Diyabet Günü 2024-2026 yılları arasındaki teması,  ‘Diyabet ve Esenlik’ olarak belirlenmiştir.

 

 Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan  Hastalık Yönetim Platformu kapsamında aile hekimleri hedef nüfuslarında diyabet tarama ve izlemlerini yaparak diyabetin erken tanı ve yönetimi sağlamaktadır.
.